Eigenlijk is de benaming van cellulitis niet juist. Het laatste stukje van het woord, -itis, duidt altijd op een ontsteking. Cellulitis betekent dan ook een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel. Dit gaat gepaard met roodheid, zwelling, pijn en zelfs soms koorts. Niet echt de goede uitleg die past bij de sinaasappelschil achtige huid die we eigenlijk bedoelen. De juiste benaming is dan ook cellulite. Hierbij kan de huid wel wat gevoelig zijn, maar deze is niet ontstoken. De plaatsen waar het meestal voorkomt zijn de bovenarmen, heupen, billen en de bovenbenen. De meerderheid van de vrouwen heeft er last van. Cellulite is volledig onschuldig, maar mooi is natuurlijk anders. Omdat we in de volksmond meestal over cellulitis spreken zal ik deze term hier toch aanhouden.

De oorzaak van cellulitis

Het onderhuidse vet in ons lichaam is opgebouwd uit verschillende lagen waarop de huid rust. Wat cellulitis doet is dat het de structuur van de verschillende lagen verandert en de balans hierin verstoort. Er ontstaat een verdikking van de vetcellen, vochtophoping en een verminderde bloedcirculatie. De exacte oorzaak van cellulitis is niet bekend. Maar er zijn een aantal factoren waarvan het zeer aannemelijk is dat ze een grote rol spelen. Bijvoorbeeld het  geslachtshormoon oestrogeen. Oestrogeen is een  hormoon dat onder andere wordt aangemaakt in de eierstokken en een grote rol speelt in de vrouwelijke geslachtskenmerken, de menstruatie en eventuele zwangerschap. Mannen produceren ook oestrogeen, maar in veel mindere mate. En dit verklaart meteen waarom veelal vrouwen last hebben van cellulitis. Weer zo’n kwaaltje waar die mannen dus verschrikkelijk goed mee weg komen!

Een andere mogelijke oorzaak is een verminderde bloedcirculatie, door bijvoorbeeld weinig actief zijn. Ook stoffen als cafeïne, alcohol, geraffineerde suikers en toevoegingen uit voeding en vervuiling uit de lucht en omgeving kunnen een aandeel hebben. Daarnaast komt de factor van erfelijkheid om de hoek, want als je moeder er last van heeft, heb jij als vrouw zijnde dat zeer waarschijnlijk ook.

Fabels omtrent cellulitis

Fabel nummer 1

Vaak wordt gedacht dat cellulitis samenhangt met overgewicht, dit is niet waar! Want ja echt, de slankste figuren kunnen last hebben van cellulitis. Overgewicht brengt wel een groter risico op het ontwikkelen van cellulitis met zich mee.

Fabel nummer 2

Cellulitis kun je weg laten halen met behulp van liposuctie. Simpelweg een bezoekje aan een plastisch chirurg gaat het probleem van cellulitis helaas niet oplossen. Bij liposuctie wordt overtollig vet op de buik, benen, billen en soms de armen weggezogen. Het onderhuidse vet wordt wel verwijderd, maar de oorzaak wordt niet aangepakt. De huid is na de behandeling ook niet beter doorbloed en de eerder genoemde disbalans van de huidlaag blijft bestaan. Sterker nog, liposuctie kan zelfs een negatief effect hebben. Elke chirurgische ingreep laat namelijk sporen na in de vorm van littekens. Deze gaan nooit meer weg, terwijl cellulite in verloop van tijd wel weer kan veranderen in een strakke en gladde huid.

Fabel nummer 3

Lichaamspakkingen en massages. Lichaamspakkingen en lichaamwraps zijn goed voor je huid en hebben zeker een positieve invloed. Toch is het zo dat je met deze pakkingen vooral veel vocht verliest. Op het eerste gezicht lijkt het dan dat de huid strakker is en de cellulitis is afgenomen. Helaas is na een paar uur het vochtniveau van je lichaam weer op peil en is het effect weer als sneeuw voor de zon verdwenen. Wat betreft de massages, ook deze hebben een positieve invloed op de huid. Door de producten die worden gebruikt wordt de huid gevoed en door de druk die wordt uitgeoefend ontstaat er een betere doorbloeding op de desbetreffende plek. Vooral die betere doorbloeding is zo belangrijk. Maar om dit effect te behouden is veelvuldige herhaling nodig en daarnaast veranderingen in het eet- en leefpatroon. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld behandelingen als endermologie. Beide behandelingen vereisen herhaling om een verbetering van de situatie te zien.

Fabel nummer 4

De diverse anticellulitis crèmes die op de markt zijn beloven gouden bergen. Toch zal ik je helaas uit deze droom moeten helpen. De stoffen die in deze crèmes zijn opgenomen worden ook wel methylxanthines genoemd. Dit is een verzamelnaam van chemische stoffen die aminofylline, cafeïne en theophyilline omvatten. Deze staan bekend om hun vermogen om vet af te breken. Wetenschappelijk is wel bewezen dat deze stoffen een kleine afname van vet kunnen veroorzaken, maar in deze crèmes is niet de juiste concentratie aanwezig om de vetafbraak te bewerkstelligen.

Wat is dan wel de oplossing tegen cellulitis?

Na diverse fabels van tafel te hebben geveegd is het tijd voor de feiten! Want de vraag is natuurlijk hoe komen we van deze onaangename sinaasappelhuid af? Weer moet ik de droombubbel helaas doorprikken. De oplossing vereist namelijk discipline en zal niet binnen een dag zichtbaar zijn. Rome is ook niet in een dag gebouwd, dus vergeet niet dat het jaren heeft geduurd voordat de cellulitis zichtbaar werd. Geen wondermiddel, maar een oplossing is er wel degelijk. Voornamelijk gezonde voeding! Hier bestaat veel discussie over, maar mijn visie op gezonde voeding is regelmaat in je voedingspatroon, veel variatie toepassen en het gebruik van verse producten. De juiste balans van voedingsstoffen en voldoende vitamines en mineralen.

Wees matig met het gebruik van alcohol. Met matig bedoel ik, niet meer dan drie glazen in de week. Ook niet te veel cafeïne, maximaal drie kopjes koffie per dag. En last but not least; beweging! Minimaal 30 minuten per dag matig intensief. Waarbij je je hart wat sneller voelt kloppen, je ademhaling versnelt en er misschien al wel lichte zweetdruppeltjes op je voorhoofd ontstaan. Dit zorgt voor een beter bloedcirculatie. Ben je te zwaar? Beweeg dan minimaal 60 minuten per dag en probeer wat gewicht verliezen. Neem contact met me  als jij een gezonder voedingspatroon wil aanleren en/of wat kilootjes af wilt vallen.

 

Bron; Powerslim.nl
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *